Європа виділила 5,7 млн євро на електронний уряд в Україні

Європейський Союз, Швеція та Естонія інвестують 5,7 млн євро в розвиток електронного уряду в Україні

Про це повідомив голова Державного агентства з питань електронного уряду України Олександр Риженко, передає УНІАН.

Європейський Союз, Швеція та Естонія інвестують 5,7 мільйона євро в масштабний чотирирічний проект електронного державного управління "Підтримка електронного уряду для децентралізації в Україні (EGOV4UKRAINE)" програми U-LEAD, який поліпшить взаємодії органів влади.

"Ефективна електронна взаємодія на сьогодні є головним викликом для розвитку електронного урядування в Україні. Мета розвитку проекту електронної взаємодії – забезпечити можливість органам влади або центрам надання адмінпослуг у містах отримувати дані з державних реєстрів або баз даних інших органів влади. Проект EGOV4UKRAINE, який сьогодні стартує за підтримки Європейського союзу, урядів Естонії та Швеції, спрямований на вирішення цих завдань", – наводить агентство слова українського посадовця.

Присутній на прес-конференції представник Євросоюзу в Україні Домінік Папенгайм додав, що ЄС бачить результат початку реформи децентралізації в Україні, яка дала більше ініціатив розвитку місцевим територіальним громадам.

"Ми впевнені в тому, що процес реформи децентралізації триватиме, стане частиною технічного впровадження і поширюватиметься на всі галузі економіки. Сподіваємося, що цього року дедалі більше територіальних громад наслідуватимуть приклад тих, які запровадили надання адміністративних послуг на місцях, працюючи завдяки електронному управлінню", – зазначив він.

У свою чергу, координатор проектів Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida) Ірина Скалій додала, що Швеція підтримує різні сектори України в рамках стратегії підтримки реформ до 2020 року, не забуваючи і про електронне управління.

"Підтримку електронного управління ми розглядаємо не як мету, а як засіб підтримати реформу державного управління, реформу місцевого самоврядування, запустити процес децентралізації і в цілому допомогти Україні увійти в європейське співтовариство і адаптувати свої системи згідно з правилами і процедурами ЄС", – сказала вона.

Програма U-LEAD передбачає розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку і фінансується ЄС і окремо Німеччиною, Швецією, Данією та Польщею. Мета програми – підтримка уряду України у впровадженні реформи децентралізації.