Збитки понад $60 млн. НАБУ затримало одного з екс-керівників зернової корпорації

Детективи НАБУ затримали одного з екс-керівників Державної продовольчої зернової корпорації (ДПЗКУ) та представника міжнародного зернотрейдера за підозрою у завданні збитків на суму понад $60 млн

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Наразі тривають обшуки, під час яких вилучені великі суми готівкових коштів, комп’ютерна техніка, яка, за версією слідства, могла використовуватися в злочинних цілях. Затриманий екс-посадовець ДПЗКУ (начальник інформаційно-аналітичного управління) може бути причетний до вчинення низки злочинів, внаслідок яких корпорація зазнала збитків.

Під час досудового розслідування детективи Бюро встановили, що у 2014 році після призначення на керівні посади до ДПЗКУ згадана службова особа разом з іншими службовими особами організувала групу з метою особистого збагачення. Зокрема, вони розробили схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими. Різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних підозрюваним. Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

В кінцевому підсумку ДПЗКУ не отримала більшу частину коштів за продане зерно. Внаслідок чого підприємство зазнало збитків на суму понад $60 млн.

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи Бюро розпочали в липні 2016 року. Наразі вони встановлюють місцезнаходження інших учасників організованого угруповання.