Цього року на Місяці може з'явитися перший приватний місяцехід

Google оголосив переможців першого етапу конкурсу, метою якого є створення першого приватного місяцеходу та відправлення його на Місяць вже у 2017 році

Таким чином боротися за перемогу у конкурсі Google Lunar X Prize будуть 5 з 16 команд, повідомляє видання The Verge.

Відправити власні місяцеходи у космос спробують команди SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus, та Hakuto. Для того, щоб перемогти, одна з компаній повинна першою посадити свою розробку на супутник Землі до 31 грудня 2017 року, а потім почати дослідження на його поверхні.

Всі команди мають різні стратегію щодо того, як дістатися Місяця. Зокрема, команда з Ізраїлю SpaceIL каже, що її космічний модуль Sparrow відправлять до космосу за допомогою ракетоносія Falcon 9 компанії Ілона Маска SpaceX, це планується зробити у другій половині 2017 року.

Тим часом команда з Каліфорнії Moon Express хоче розмістити свій модуль MX-1E на верхівці експериментальної ракети Electron, яка є стартапом компанії Rocket Lab. Дослідники хочуть полетіти на Місяць на початку цього року.

Компанія Synergy Moon, куди входять розробники з понад 15 країн світу, також хоче запустити лунохід за допомогою ракети Neptune 8, розробленої компанією Interorbital Systems. А останні дві команди з Індії та Японії Team Indus та Hakuto взагалі вирішили об'єднати свої зусилля, щоб перемогти у конкурсі.