Не локомотив економіки. Омелян поставив під сумнів реформу Балчуна

Міністерство інфраструктури вкрай незадоволено роботою керівництва "Укрзалізниці" та вважає реформу підприємства незавершеною

Про це під час засідання уряду заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що Міністерство інфраструктури з самого початку виступало за корпоратизацію "Укрзалізниці". Зокрема, Міністерство, готуючи новий статут "Укрзалізниці", одразу прописало Кабінет міністрів як орган управління "УЗ".

"Водночас, ми щиро вважаємо, що незавершена реформа і передача цієї компанії з підпорядкування одного міністерства до іншого просто зашкодить реформі, яка не відбувається", - наголосив Омелян.

Коментуючи стан справ всередині "Укрзалізниці", міністр зауважив, що вихід у плюс "УЗ" за підсумками 2016 року було зумовлено простою цифрою, тому це не реформаторським досягненням.

"Це - збільшення тарифу у 2016 році на 15%, яке згенерувало для компанії додаткових 3,8 млрд гривень. На фоні того, що у 2015 році був збиток 600 мільйонів, а у 2016 вийшли на (прибуток) плюс 3 мільярда, то 3 мільярди - під питанням, куди ділись", - пояснив Омелян.

Він також нагадав, що Міністерство всіляко підштовхувало "УЗ" до того, щоб було розміщено масове замовлення на українських виробничих потужностях.

"Наприкінці 2015 року ми оголосили, що 2016 році "Укрзалізниця" повинна стати локомотивом української економіки. Саме з цією метою було піднято тарифи на 15%. Нажаль цього не сталося", - підсумував Омелян.