Україна розділила 131 місце з Росією та Іраном в рейтингу сприйняття корупції

У світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих

Про це йдеться у звіті міжнародної організації Transparency International, оприлюдненому на сайті організації 25 січня.

У рейтингу СРІ Україна посіла 131 місце зі 176 країн. Цю сходинку із показником 29 балів разом з Україною розділили Казахстан, Росія, Непал та Іран.

Transparency International наголошує, що отримані Україною 29 балів - це на 2 бали більше, ніж минулого року, але недостатньо для країни, влада якої назвала боротьбу з корупцією головним пріоритетом.

Покращенню позиції України у світовому рейтингу сприяло просування антикорупційної реформи, проте відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок уперед і подолати 30-бальний бар’єр, що зветься "ганьбою для нації".

"За останні роки Україна пройшла багато випробувань і досягла певних позитивних змін на рівні розкриття публічних фінансів, нетерпимості населення до корупції, нового антикорупційного законодавства. Але безкарність, яку досі відчувають корупціонери, зводить нанівець позитивні досягнення і не дає реформі відбутися", - прокоментував результати CPI-2016 виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Він зазначив, що яскравим свідченням цього є відсутність результатів з повернення коштів режиму Януковича і його соратників.

"Якщо не відбудеться реального очищення системи правосуддя, ми не зможемо розімкнути коло безкарності і перейти на якісно новий рівень. Покращення СРІ неможливе без прозорої, справедливої судової системи, яка буде надійною для інвесторів та бізнесу", - наголосив Юрчишин.

Варто зазначити, що індекс сприйняття корупції як найменш корумповані країни світу очолюють Данія та Нова Зеландія (показник на рівні 90 пунктів), близько до них розташувалися Фінляндія та Швеція.

Найкорумпованішими країнами світу експерти назвали Сомалі, Південний Судан, Північну Корею та Сирію.

Індекс сприйняття корупції базується на незалежних опитуваннях, у яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, у тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum тощо. Індекс є оцінкою від 0 (дуже високий рівень корупції) до 100 (украй низький рівень корупції).