Додаткові категорії і мікрочіп для захисту. Нові водійські права для українців

У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії і підвищений рівень захисту

Про це розповіли у прес-службі МВС, передає УНІАН.

У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії. Зараз вони формуються. Термін їхньої дії становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій. Таким чином, водії категорії В зможуть користуватися своїм посвідченням 15 років, а от водії категорії С та D – лише 5 років. Після завершення терміну дії водій має пройти медичний огляд для перевірки психофізичної відповідності.

Щодо нових впроваджень: важливим стане саме підтвердження психофізичного стану людини, який впливає на здатність безпечно користуватися автівкою. Окрім того, для підвищення рівня захисту від підробок у нових посвідченнях водія планується встановлення мікрочіпа.

Наголошується, що закон зворотної дії не має, а отже водії, які на момент набрання новими правилами чинності матимуть посвідчення водія із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися посвідченням відповідно до вказаного в них терміну.

Зазначається, що внесення змін до процедури отримання та користування посвідченням водія планується у межах імплементації європейських угод в Україні. Насамперед, передбачається запровадження єдиного типового посвідчення водія, що відповідає європейським вимогам, зі встановленим мікрочіпом, який підвищує рівень захисту документу від підробок.