Трамп не вважає ганебним катувати підозрюваних

Президент США Дональд Трамп заявив, що не вважає ганебним застосування тортур щодо підозрюваних у тероризмі

Про це він заявив у інтерв'ю телеканалу АВС, передає ВВС.

Трамп розповів, що обговорював дану тему з високопосадовцями з розвідки, які запевнили його, що тортури дійсно допомагають добитися результату. Президент США, зокрема, припустив можливість так званої тортури водою, що вже застосовувалася американськими спецслужбами щодо підозрюваних у тероризмі.

"Якщо ІД скоює те, про що ми навіть не чули ще з доби середньовіччя, чому я маю відчувати відразу до тортури водою?" - сказав Трамп.

Водночас політик зауважив, що звернувся до нового міністра оборони Джеймса Меттіса та нового директора ЦРУ Майка Помпео з проханням проаналізувати допустимість цих дій з точки зору міжнародного права.

"Якщо вони не захочуть на це йти, - добре. А якщо захочуть, я буду працювати в цьому напрямку. Я хочу зробити все можливе в тій мірі, в якій це дозволяє закон. Чи вважаю я ці методи ефективними? Однозначно так, я вважаю, що вони працюють ", - додав Трамп.

Тортури водою мають багатовікову історію. Вони полягають у тому, що людину змушують відчувати такі відчуття, ніби він тоне чи захлинається. Найчастіше для цього на обличчя людини кладуть вологу ганчірку, а потім починають поливати її водою. У 2000-х роках широкий резонанс викликала доповідь, у якій ішлося про застосування співробітниками ЦРУ таких тортур щодо полонених ісламістів і підозрюваних в тероризмі.