У 1950-х роках близько 80% киян спілкувались українською, - дані ЦРУ

Вісім з десяти жителів Києва в 1950-х роках використовували у спілкуванні українську мову

Про це свідчить документ, викладений в архівах на офіційному сайті Центрального розвідувального управління США.

"Близько 80% мешканців Києва використовують українську мову у своєму спілкуванні. Решта 20% користуються російською або однією з мов, поширених в СРСР", - йдеться в доповіді "Мова й спілкування", датованій 28 вересня 1954 року.

При цьому, тема політики в Україні ніколи не обговорювалася у розмові з незнайомцями у потягах чи будь-де в інших місцях.

Читайте також: 10 найцікавіших історій із розсекречених архівів ЦРУ

Доповідь також містить інформацію про відновлення будівель, мостів та інших об'єктів української столиці у післявоєнний період.

"Основна частина залізничних станцій Києва була суттєво зруйнована під час Другої світової війни, й досі відбувається їхнє відновлення", - зазначається в тексті.

Крім того, документ вказує на інші деталі. Наприклад, що в центрі Києва три вулиці використовувалися для пішохідного руху: Хрещатик, Володимирська й Червоноармійська. Порушення цього правила могло загрожувати накладенням штрафу.

Серед інших цікавих подробиць повідомлялося, що в 1954 році здійснювалось авіасполучення між Києвом і Ужгородом. Вартість квитка на "жорстких" сидіннях становила 265 рублів. У "м'якому" салоні треба було доплатити 35 рублів та кілька рублів комісійного збору. При цьому квитки можна було придбати в касі на Хрещатику.