Позичальникам "Михайлівського" дозволили поки що не сплачувати борги

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не визнає переуступку кредитів банку "Михайлівський" фінансовим компаніям "Плеяда" і "Фагор"

Про це представники Фонду гарантування вкладів повідомили виданню "Finclub".

Таким чином у відомстві зазначають, що ухвала Вищого адміністративного суду від 12 січня не ставить крапку в справі про переуступку прав вимоги за кредитами фізосіб банку "Михайлівський". Таким чином договір факторингу між банком і фінкомпанією "Плеяда", укладений 19 травня 2016 року, залишається нікчемним.

"По-перше, Адмінсуд не розглядає питання по суті, а лише по процедурі. Також, відповідно до постанов Верховного суду від 16 лютого і 15 червня 2016 року суперечки, що виникають на стадії ліквідації банку, не поширюються юрисдикцією адмінсудів. Остаточне рішення може бути винесено госпсудом або судом загальної юрисдикції по суті питання нікчемності", - наголосили у Фонді.

Також у ФГВФО стверджує, що під час процесу, на об'єктивність і правомірність ухваленого рішення вплинули низка грубих порушень. 

"Договір факторингу, який був укладений між банком "Михайлівський" і компанією "Плеяда", на сьогодні залишається нікчемним відповідно до наказу уповноваженої особи на ліквідацію банку "Михайлівський". 31 січня 2017 року в Апеляційному адмінсуді буде розглядатися скарга банку і Фонду гарантування щодо рішення адмінсуду про визнання протиправним цього наказу. У справі не розглядається факт нікчемності, а лише заперечується документ, яким ці факти визначені. Крім того, зазначена ситуація є предметом розслідування у кримінальній справі, в провадженні прокуратури Києва", - пояснили у відомстві.

ФГВФО, відповідно до перебігу подій, рекомендує позичальникам, кредитні договори яких були переуступлені, дочекатися остаточного рішення суду щодо того, кому належить право вимоги за кредитами. Понад те, рішення щодо коштів, які надійшли на накопичувальний рахунок банку "Михайлівський" для погашення зазначених зобов'язань, буде ухвалюватись лише після повного і остаточного рішення суду щодо нікчемності.