Freedom House назвала Україну "умовно вільною"

Міжнародна організація Freedom House позначила Україну як "умовно вільну" в рейтингу країн світу

Про це йдеться на сайті організації.

З можливих 100 балів Україна набрала 61. За рейтингом громадянських свобод і політичних прав оцінки країни склали по 3 бали з 7, де 1 бал - найкраща оцінка свободи, а 7 балів - найгірша.

"Україна відновлюється після розладу з часів відсторонення Віктора Януковича з поста президента в 2014 році, а також пов'язаної з цим кризи, посиленої окупацією Росією Криму та військовою підтримкою сепаратистів на Донбасі", - зазначають у Freedom House.

В організації також звернули увагу на недостатній рівень боротьби з корупцією.

"Нездатність влади побороти масштабну корупцію на високому рівні підриває популярність уряду та погіршує ефетк від реформ у широкому діапазоні секторів. У сфері цивільних свобод політичний тиск і напади на журналістів поставили під загрозу свободу преси", - додають в організації.

При цьому на оцінку України не впливає стан із свободою в окупованому Криму, якому присвячено окрему доповідь. Оцінка ситуації на півострові в рейтингу склала 9 балів.

Водночас Росія та Білорусь за рівнем свободи набрали по 20 балів зі 100.

По 100 балів набрали Норвегія, Швеція, Фінляндія, 99 - Канада, 98 - Австралія. Оцінки Великої Британії та Німеччини становлять по 95 балів, Франції - 90, Сполучених Штатів - 89.