Гройсман обіцяє зниження цін на ліки з 1 лютого

Уряд доб'ється виконання рішення про зниження цін на ліки проти гіпертонії, цукрового діабету та бронхіальної астми в Україні з 1 лютого

Про це прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив в ефірі телеканалу ICTV у понеділок, повідомляється на сайті уряду.

"Я переконаний у тому, що з 1 лютого, коли будуть заходити нові партії ліків, ми доб'ємося і почнемо бачити зниження цін на категорії цих ліків", - пообіцяв він.

Коментуючи заяви щодо нібито неможливості забезпечення зниження ціни на ліки з 1 лютого, глава уряду зазначив, що передбачав утворення дефіциту ліків, щойно уряд почне наводити лад в утворенні цін на лікарські засоби.

"Найголовніший парадокс полягає у тому, що у Польщі ціни на одні й ті самі ліки дешевші, ніж в Україні. Щойно до цього парадоксу наблизився, одразу почалися атаки на уряд. Ми будемо йти в заданому напрямку. Що стосується ліків, наше завдання - забезпечити зниження ціни по трьох категоріях - гіпертонія, цукровий діабет і бронхіальна астма", - наголосив прем’єр-міністр.

Уряд визначив діючі речовини в препаратах за вище названими трьома нозологіями, взяв за аналоги препарати у п'яти сусідніх країнах і визначив ту ж ціну в Україні, зазначив Гройсман.

Він запевнив, що уряд відслідковує виконання рішення щодо зниження ціни на ліки, працює спеціальна група.

Прем'єр повідомив, що обговорював це рішення на зустрічі із фармацевтичними виробниками, та буде ще проводити такі зустрічі.

"Рішення прийнято, його треба виконувати. Наше завдання - домогтися виконання рішення, і ми цього доб'ємося", - наголосив він.

Із 1 квітня також розпочне роботу програма з відшкодування вартості ліків на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

За розрахунками, ці заходи дозволять зменшити інвалідність і смертність від гіпертонії на близько 18%.