Вчені винайшли спосіб для спілкування паралізованих пацієнтів

Швейцарські вчені розробили спеціальну комп'ютерну систему, яка дозволить повністю паралізованим пацієнтам спілкуватися

Про це повідомляє BBC.

Дослідження проводили з чотирма повністю паралізованими пацієнтами в швейцарській клініці. Всі четверо учасників дослідження страждають на бічний аміотрофічний склероз у важкій формі і не можуть висловлювати свою реакцію на те, що відбувається навколо, навіть за допомогою руху очей.

Для того щоб дати можливість їм відповідати на питання "так" або "ні", був використаний інтерфейс, що дозволяє "читати" думки пацієнта.

Робота комп'ютерної системи заснована на властивості клітин мозку, в залежності від їхньої діяльності, змінювати рівень кисню в крові, що, в свою чергу, призводить до зміни кольору крові. Для визначення кольору крові використовується інфрачервоне випромінювання: цей метод називається "спектроскопія в ближній інфрачервоній області".

За даними вчених, точність "читання думок", що представлена системою, становить приблизно 75%. Тобто для того, щоб бути впевненим, що комп'ютер вважав відповідь на питання правильною, питання треба повторити кілька разів.

За словами одного з авторів дослідження, можливість відповідати "так" і "ні" на прості питання значно поліпшить якість життя таких пацієнтів .

Під час експерименту один з учасників дослідження кілька разів відмовився благословляти свою дочку на заміжжя. Але, як уточнили автори дослідження, його дочка все-таки вирішила йти під вінець без батьківського благословення.