Росія ввела прикордонну зону всупереч домовленостям, - МЗС Білорусі

Білоруська сторона висловила заклопотаність у зв'язку з введенням російською владою прикордонної зони між двома країнами

Про це інформує прес-служба міністерства закордонних справ Білорусі.

"По-перше, усупереч усім існуючим домовленостям, що регулюють охорону державних кордонів двох країн і порядок їх перетину, російська сторона прийняла рішення про встановлення прикордонною зони на кордоні з Білоруссю без попереднього повідомлення", - сказала офіційний представник білоруського зовнішньополітичного відомства Марія Ваньшина.

Вона також зауважила, що аналогічна ситуація сталася на початку 2016 року, коли був обмежений в'їзд громадян третіх країн через кордон двох країн.

"По-друге, у багатьох складається враження, що ці дії ведуть до відновлення повноцінного контролю на білорусько-російському кордоні, скасованого більше двадцяти років тому. А це суперечить цілому ряду існуючих домовленостей, що передбачають базовий принцип відкритості кордонів між Білоруссю і Росією", - додала вона.

Ваньшина також підкреслила, що така нескоординованість дій "викликає справедливі питання", а також нагадала, що ця ініціатива виходить не з боку керівництва Білорусі.