Вчені дослідили, як змінюється організм людини в космосі

NASA провело експеримент з астронавтами-близнюками, який показав, як змінюється організм людини в космосі

Про це повідомляє видання Space.com.

Вчені підвели перші підсумки експерименту із спостереженнями за здоров'ям Скотта Келлі, який працював у космосі понад рік, і його брата Марка, який жив у цей час на Землі.

Науковці виявили, що теломери - області на кінцях хромосом - у білих кров'яних клітинах Скотта Келлі стали більшими під час місії. Теломери захищають хромосоми від пошкоджень, і вони стають коротшими протягом десятиліть, тобто зменшуються з віком людей.

Подовження теломер Скотта "може бути пов'язане із збільшенням фізичних вправ і зниженням споживання калорій під час місії", зазначають співробітники NASA в описі нещодавно оголошених результатів.

"Тим не менше, після його повернення на Землю вони знову почали скорочуватися. Цікаво відзначити, що теломери сильно скоротилися в обох близнюків у листопаді, що може бути пов'язано зі значною, стресовою подією в їхній сім'ї", - додають в NASA.

Інша дослідницька група виявила явне зниження темпів формування кісток, а також невеликі негативні зміни у швидкості мислення і точності пам'яті. І той, і інший негативний фактор, як наголошують в NASA, були недостатньо великими для того, щоб викликати серйозні проблеми для здоров'я людини.