НБУ передбачає зростання безробіття через підвищення "мінімалки"

Національний банк України допускає прискорення зростання безробіття в країні після підвищення мінімальної заробітної плати з початку року до 3200 грн

Про це йдеться  в інфляційному звіті, оприлюдненому на веб-сайті Національного банку України.

"За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до більш суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше", - йдеться у звіті.

За прогнозами НБУ, зниження офіційної зайнятості буде непропорційним: більшою мірою спад відбудеться за рахунок малих і середніх підприємств та фізичних осіб-підприємців на тлі майже дворазового збільшення податкового тиску на підприємства.

При цьому загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році може скоротитися на 9% в порівнянні з 2016 роком.

У той же час Нацбанк допускає, що очікуване зниження зайнятості може компенсуватися збільшенням неформальної зайнятості.

За видами діяльності ефект від зниження зайнятості також буде нерівномірним. Найвища частка низькооплачуваних працівників - в сільському господарстві, готельному та ресторанному бізнесі, операціях з нерухомим майном, будівництві та торгівлі.

При цьому в промисловості і транспорті, де найбільша частка великих і середніх підприємств, в тому числі орієнтованих на експорт, де рівень середньої зарплати працівників досить високий, підвищення "мінімалки", перш за все, відіб'ється зростанням виробничих витрат.

В цілому, за оцінками НБУ, зайнятість в Україні в 2017 році скоротиться на 5 процентних пунктів. 

Як зазначає центробанк, саме очікування щодо скорочення зайнятості в країні зумовили зниження індексу ділових очікувань з 109,2% у третьому кварталі 2016 року до 108,7% в четвертому кварталі 2016 року.