Український бізнес став більше скаржитися на місцеве самоврядування

Український бізнес в четвертому кварталі 2016 року став більше скаржитися на дії органів місцевого самоврядування: кількість таких скарг зросла на 41% в порівнянні з попереднім кварталом

Про це повідомив бізнес-омбудсмен України Альгірдас Шемета, передає "Інтерфакс-Україна".

"У четвертому кварталі невеликою особливістю було те, що значно збільшилася кількість звернень щодо дій місцевих органів влади", - констатував він.

Він пов'язує таке зростання з відзначенням в Україні реформою децентралізації.

Рада бізнес-омбудсмена фіксує зростання порушень в діяльності місцевих рад і адміністрацій, зниження кваліфікації місцевих органів влади, що пов'язано з передачею їм більших повноважень, а також проблеми в законодавстві щодо створення нових об'єднаних територіальних громад.

У більшості скарги торкалися питань, пов'язаних з наданням адміністративних послуг на місцях, управлінням місцевим майном, правонаступництвом функцій, переданих центральними органами влади місцевим органами влади, а також земельні питання.

Згідно зі звітом Ради бізнес-омбудсмена, в 2016 році він отримав на розгляд 868 скарг від підприємців (в четвертому кварталі 2016 року - 275 скарг) і закрив 570 розслідувань, що майже в чотири рази більше, ніж в 2015 році. Допомога бізнесу склала 6 млрд грн, а за весь період діяльності бізнес-омбудсмена - 8,7 млрд грн.

Більшість поданих скарг довелося на представників малого та середнього (75%), місцевого бізнесу (79%). При цьому найактивнішими були представники оптової торгівлі (20%), промислового виробництва (19%), сільського господарства (8%), приватні підприємці та представники ринку нерухомості (по 7%).

Майже половина всіх звернень надійшла з Києва (371).