У Криму померла відома українська активістка

Сьогодні у Севастополі відійшла у вічність відома українська активістка Богдана Процак

 

Про це на своїй сторінці у Facebook написав кримський блогер Микола Владзімірський.

"Сумна звістка прийшла із Севастополя. Сьогодні відійшла у вічність чудова людина, вірна дочка України і будівничий українського життя в місті Богдана Процак. Її активність була визначальним чинником української культурно-просвітницької та благодійної діяльності у Севастополі", йдеться в повідомленні.

Богдана Процак долучилась до створення і опіки міських організацій "Союзу українок", "Просвіти", Національної скаутської організації "Пласт", греко-католицької церкви, організації з надання добродійницьких акцій "Суспільна опіка", яка допомогала дитячим закладам, одиноким людям.

Вона активно спілкувалась із діячами української діаспори США, Канади та Австралії, які надавали благодійну допомогу. Богдана Процак разом із союзянками були причетні до координації в розподілі медикаментів серед військових частин в перші роки незалежності, до акцій "Допомога сиротам та дошкільнятам", "Бабусі Америки для бабусь України", "Стипендійної акції", що здійснюється за допомогою СУА, допомагали в нещасних випадках, допомагали інтернатам, дитячим будинкам, матерям-одиначкам, багатодітним малозабезпеченим сім’ям.

Вона підтримувала і впроваджувала українські традиції в місті, була учасником акції "Рушник національної єдності", координувала культурно-просвітницькі акції, які проводились Українським культурно-інформаційним центром в Севастополі.

У 90-і роки було започатковано святкування Різдва на Західній Україні, куди на запрошення союзянки возили дітей із севастопольських шкіл – незалежно від національності, щоб показати справжні народні традиції.

Пані Богдана була нагороджена знаком "Орден княгині Ольги" ІІІ та ІІ ступеню, яким відзначають жінок за видатні заслуги у різних сферах громадської діяльності.