Україна отримала $4,2 млрд від експорту аграрної продукції до Європи за рік

За минулий рік експорт української аграрної продукції до європейських країн збільшився майже на 1,6% та становив понад $4,2 млрд

Про це заявила  заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-центр Міністерства.

Вона зазначила, що минулого року країни Європи посіли друге місце серед регіонів-імпортерів української аграрної та харчової продукції з часткою 27,5%. Таким чином у загальному товарообігу сільськогосподарською продукцією частка Євросоюзу минулого року становила 31,5%. 

При цьому найбільшими імпортерами української продукції стали Іспанія, Польща, Нідерланди, Італія та Німеччина. За 2016 рік найбільший попит серед європейців був на українські зернові злаки, олію, насіння олійних, плоди та горіхи, український мед, м'ясо, кондитерські вироби та соки.

"Сьогодні ми бачимо зростання українського аграрного експорту за рахунок збільшення постачань таких товарних груп, як олія соняшникова – на $505 млн, насіння соняшнику – на $36,1 млн, цукор – на $16,5 млн. Найбільш цікавим для нас при цьому є значне зростання експорту "нішевих" свіжих чи перероблених продуктів. Таких як, наприклад, консервовані томати – на $14,3 млн, або в 2 рази, овочів свіжих та охолоджених – у 4 рази, огірків – у 2,7 разу, свіжих плодів – в 2,5 разу, маргаринової продукції – в 9 разів, какао-пасти та какао-масла, а також морозива, які в 2015 році до ЄС взагалі не постачались. Для нас це означає тенденцію щодо диверсифікації товарної структури експорту, що є позитивним аспектом", - наголосила Трофімцева.