Німеччина повинна спростувати заяву посла щодо Донбасу, - Геращенко

Верховна Рада висловила обурення словами посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля стосовно того, що провести вибори на Донбасі можна за присутності російських військ

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що така позиція є недипломатичною і образливою для України та українців, та йде врозріз з Мінськими угодами.

"Разом з колегами висловлюю обурення заявами посла Німеччини Ернста Райхеля, що вибори на Донбасі можуть пройти і за присутності російських військ. Вимагаємо пояснення і спростування", - наголосила Геращенко.

За її словами, вибори на Донбасі повинні проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, а також за українським законодавством, а не в присутності окупаційних військ. Понад те, ці заяви йдуть врозріз з офіційною позицією Німеччини і канцлера Ангели Меркель.

"Це не перше некоректне, недипломатичне, публічне висловлювання посла, яке відверто підігрує окупанту, РФ, подібними заявами. І ми очікуємо жорсткої реакції українського МЗС на ці заяви. Та і німецького також. Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед ВСІХ політичних сил, що формують парламент незалежної України", - підсумувала Геращенко.