Україна повинна сплатити $12 млн британській компанії JKX

Міжнародний арбітражний суд зобов'язав Україну відшкодувати компанії JKX Oil&Gas близько $12 млн збитків, які та зазнала через порушення Україною міжурядової угоди з Великою Британією про захист інвестицій

Про це йдеться в повідомленні британської компанії на сайті Лондонської фондової біржі.

"Суд встановив, що уряд України порушив елементи двосторонньої інвестиційної угоди між урядом Сполученого Королівства і урядом України і присудив збитки JKX в розмірі близько 12 млн доларів", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією Міністерства юстиції України, підставами для подачі JKX Oil & Gas і афілійованими з нею компаніями позову проти України є: збільшення Верховною Радою ставки плати за користування надрами при видобутку нафти і газу, заборона Кабінетом міністрів на закупівлю газу певними (великими) компаніями у всіх постачальників, крім НАК "Нафтогаз України" (постанова №647 від 26 листопада 2014 роки), введення правлінням Національного банку адміністративних заходів на валютному ринку (постанови НБУ №540 від 28 серпня і №758 від 1 грудня 2014 роки).

Найбільшим акціонером компанії є Eclairs Group Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова - 27,54% акцій, російська група Proxima Capital Group, Володимира Татарчука - 19,92%, турецький бізнесмен Бурак Оздоган (через Dumarchal Nominee Ltd і Neptune Invest & Finance Corp.) - близько 13%. Ще 11,45% акцій - у Glengary Overseas Limited російського бізнесмена Олександра Жукова.

Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є "Полтавська газонафтова компанія", що займається видобутком вуглеводнів на шести родовищах у Полтавській області.