Тріщина в Антарктиді сягнула рекордної довжини

Величезна тріщина в Антарктиді продовжує збільшуватися щодня, океанологи чекають появи айсберга розміром у половину Ямайки

Про це повідомляє New York Times.

Кожен день тріщина збільшується в розмірі приблизно на п'ять футбольних полів. За оцінками вчених, її збільшення завершиться через кілька місяців.

За останні два місяці, з початком літа в Південній півкулі, довжина тріщини зросла на 27,4 кілометри і тепер становить близько 160 кілометрів у довжину і 280 метрів у ширину.

"Тріщина продовжить рости в найближчі кілька місяців. Якщо цього не буде, я буду вражений. Вже зовсім недовго залишилося до появи айсберга, так що, я думаю, це неминуче", - сказав Адріан Лукман, професор Університету Суонсі в Уельсі, який відстежує зміни тріщини.

За прогнозом, після остаточного формування розлому, Ларсен C і залишки льодовика Ларсена B сповзуть в океан, утворивши гігантський айсберг площею близько 6500 кв. км, тобто приблизно в половину острова Ямайка.

Втім, обвалення фрагмента шельфового льодовика Ларсена призведе лише до незначного підвищення рівня моря. Однак після цього, на думку вчених, стабільність решти крижаного шельфу також опиниться під загрозою.