Янукович знав про те, що Росія готується захопити Крим, - Петренко

Екс-президент України Віктор Янукович не міг не знати про те, що Росія почала вести дії, направлені на окупацію Криму, ще у 2013 році

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє Liga.net.

Він зазначив, що міністерство встановило і подало у вигляді письмових доказів до ЄСПЛ документи, які свідчать про те, що Росія увійшла до активної фази підготовки захоплення Криму у 2014 році. Попри це, також вдалося отримати докази, що країна-агресор почала проводити активні дії на півострові вже у 2013 році.  

"Це підтверджується тим, що РФ несанкціоновано збільшила свій військовий контингент. На територію України з боку Криму незаконно перекидався особовий склад і техніка РФ, це підтверджується і тим, що вони вели активну підривну і розвідувальну роботу в місцевих органах влади Криму – і це зафіксовано документально", - наголосив Петренко.

Це є підтвердженням того, що Росія бреше про те, що анексія Криму була зумовлена тим, що держава почала хвилюватися за населення Криму через революцію в Україні й тому провело "референдум".

Понад те, за словами міністра, Янукович та його оточення, а також керівництво спецслужб, не могли не знати про дії з підготовки окупації півострова.

"Фактично вони допомагали тому, щоб в Криму розвивалася підготовка до захоплення в 2013 році. Всі ці докази ми подали до ЄСПЛ", - підсумував Петренко.