У НБУ розповіли, які банкноти підробляють найчастіше

Національний банк України спільно із банками контролюватиме якість готівки в обігу

Про це повідомляє НБУ.

Директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко акцентував увагу банківських фахівців, що використання автоматизованих технологій для оброблення банкнот забезпечує їх належну якість в обігу.

"Клієнти банків мають бути впевнені, що готівка отримана у касі банку або в його банкоматах, є якісною, абсолютно платіжною та придатною до обігу", – сказав він.

Станом на 01.01.2017 у готівковому обігу країни перебувало готівки на загальну суму 341.1 млрд. грн., у тому числі банкнот – 339 млрд. грн. (2.98 млрд. шт.) та монет – 2 млрд. грн. (12.7 млрд. шт.). Загальна кількість банкнот на душу населення становила 70 шт., а розмінних монет – 285 штук.

Як наголосив директор Департаменту грошового обігу, у 2016 році Національний банк України забезпечував економіку країни якісними банкнотами і монетами всіх номіналів у достатньому обсязі та своєчасно здійснював касове обслуговування банків відповідно до договорів. За 2016 рік з обігу вилучено близько 820 млн. шт. зношених банкнот, що на 11,5 % менше ніж за 2015 рік.

Також він наголосив, що використання автоматизованих технологій для оброблення готівки дозволяє виявляти підроблені банкноти.

"Сьогодні сучасна система захисту національної валюти знаходиться на одному рівні з системами захисту провідних валют світу і ситуація з підробленими банкнотами національної валюти залишається контрольованою. Так у 2016 році на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 2,8 шт. підроблених банкнот", – додав Зайвенко.

Загалом серед підроблених банкнот національної валюти у минулому році переважали номінали 500 грн., 50 грн., 100 грн. та 200 грн. відповідно.

Експерти Національного банку України проінформували банкірів про випадки фальшування національної валюти, що мали місце у 2016 році, та звернули увагу на низку захисних елементів гривні, які дозволяють визначати справжність грошей.

У переважній більшості підроблені банкноти гривні виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокремаструменевих та лазерних принтерів.