Для Росії гарантами демократії є танк і автомат, - Яценюк відповів Лаврову

Відомий спеціаліст з розбудови демократії та виконання домовленостей, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раптом вирішив дати Україні поради стосовно децентралізації і дотримання міжнародних зобов’язань

Так прокоментував заяву Лаврова лідер "Народного фронту", колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на своїй сторінці у Facebook.

"Для нас політика децентралізації влади належить до пріоритетів. Україна повертається до тих принципів самоврядування і відповідального управління, які притаманні Європі і від яких наша країна була відірвана російським, а згодом радянським авторитаризмом на століття", - написав він.

Яценюк зазначив, що за три роки було зроблено дуже багато - на місця передано чималі повноваження і фінансові ресурси. Крім того, успішно просувається процес формування відповідальних місцевих громад.

"Але Росію не цікавить така децентралізація. Вони вважають, що найкращий гарант демократії - це танк на вулиці і автоматники на виборчих дільницях. Саме так Росія окупувала Крим і провела незаконний референдум. Саме так окупувала Донбас і хоче провести там вибори", - наголосив лідер "Народного фрону".

На його думку, турбота Росії про устрій сусідніх держав - це "турбота добре озброєного бандита про навколишні господарства". Цю турботу добре знають всі російські сусіди, додав Яценюк.

"Насправді Росію цікавить одне: розкол України, розшматування на різні частини, підрив її курсу на членство у ЄС і НАТО. За їхніми словами, українського народу, його мови і культури немає. А є "единый с Россией" народ, як каже президент Путін, щоб легітимізувати агресію. Тому не варто приховувати вовчий норов під овечою шкірою. Ікла видно усім", - запевнив екс-прем'єр.

Він також порадив Росії краще опікуватися внутрішніми справами.

"Росії треба зайнятися внутрішніми справами - забезпечити дотримання прав людини, подбати про соціальний захист бідних людей, провести реальну децентралізацію, надати справжні, а не декларативні права регіонам, забезпечити рівність прав національних меншин. І, безумовно, пройти складний курс реабілітації від імперіалізму, шовінізму і неподоланного страху перед життям і навколишнім світом. Таку Росію радо б вітали усі сусіди. Послухайте мудрої поради. І забирайтеся геть з України", - підсумував Яценюк.