У Панамі заарештували власників офшорної фірми Mossack Fonseca

Влада Панами заарештувала засновників юридичної фірми Mossack Fonseca Рамона Фонсеку та Юргена Моссака за звинуваченням у відмиванні грошей

Про це повідомляє Reuters із посиланням на офіс генерального прокурора.

За словами генпрокурора Панами Кенії Порселл, отримана інформація свідчить про те, що панамська фірма "була злочинною організацією, яка займалася приховуванням активів і грошей підозрілого походження".

Порселл зазначила, що розслідування щодо Mossack Fonseca тривало близько року і велося прокурорами Бразилії, Перу, Еквадору, Колумбії, США та Швейцарії.

Затримані в п'ятницю, 10 лютого, Юрген Моссак і Рамон Фонсека були взяті під варту, оскільки влада побоювалася, що вони можуть втекти з країни, пояснила Порселл. Вона також уточнила, що розслідування пов'язане зі справою про корупційні махінації в державній нафтовій компанії Бразилії Petrobras.

Адвокат Моссака і Фонсеки Еліас Солано назвав звинувачення проти своїх підзахисних "слабкими" і заявив, що буде оскаржувати зібрані докази.

За даними джерела Reuters, у суботу суд заарештував ще одного юриста, який працював на Mossack Fonseca, а щодо іншого виданий ордер на арешт.

Компанія Mossack Fonseca потрапила у центр уваги у квітні 2016 року, коли німецька газета Süddeutsche Zeitung опублікувала розслідування Міжнародної організації журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) про офшори великих бізнесменів і політиків з понад 50 країн.

Розслідування базувалося на документах, отриманих в результаті безпрецедентного витоку мільйонів документів з бази даних Mossack Fonseca.

Скандал з офшорами, зокрема, призвів до відставки прем'єр-міністра Ісландії Сигмундура Гуннлейгссона і міністра індустрії, промисловості та туризму Іспанії Хосе Мануеля Сорії.