Аналітичний центр США звинуватив Росію в бомбардуванні лікарень у Сирії

Американський аналітичний центр Atlantic Council звинуватив офіційний Дамаск і Росію в бомбардуванні лікарень та використання хімічної зброї на сирійській території

Про це йдеться в опублікованому звіті під назвою Breaking Aleppo.

У доповіді Atlantic Council йдеться, що в ході облоги Алеппо неодноразово піддавалися бомбардуванню лікарні та житлові квартали міста. При цьому застосовували касетні бомби, запальні засоби і навіть хімічну зброю.

За даними, які наводять автори документа, з 2011 року по липень 2016 року в Сирії сталося 400 атак проти медичних установ, за більшістю яких "стоять російські та сирійські урядові сили".

У доповіді стверджується, що після початку російської операції в Сирії кількість "нерозбірливих авіаударів" збільшилася та зросла в "останні місяці 2016 року".

У звіті зазначається, що сирійські військові не менше 8 разів використовували хлор, котрий скидали із вертольотів прямісінько на житлові квартали підконтрольної опозиції частини міста.

Крім того, автори доповіді звернули увагу, що хімічна зброя використовувалася на тих напрямках, де згодом починався наступ урядових сил.

Доказів безпосереднього використання хлору військовими силами Росії немає, зазначають автори звіту, однак вони ж додають, що армія Росії "як військовий союзник Дамаска отримала вигоду від використання хімічної зброї військовими Сирії".