Росіяни можуть залишитися без хліба, у країні дефіцит пшениці

У Росії зафіксовано дефіцит високоякісної пшениці, яку використовують для виробництва хлібобулочних виробів

Про це йдеться в матеріалах до наради "Про прогнозований баланс ресурсів і використання зерна в РФ".

У Росії, не зважаючи на рекордний урожай пшениці, спостерігається перекіс в сторону надлишкового виробництва фуражного зерна і відсутність механізмів, що стимулюють виробництво високоякісних сортів, йдеться в матеріалах.

У 2016 році частка високоякісного зерна в загальному врожаї опустилася нижче 25 відсотків, причому значна частина цієї пшениці йде на експорт.

Представники Мінсільгоспу визнали, що в деяких регіонах Росії є перекіс у виробництві зерна в сторону фуражних категорій, але дефіциту пшениці для виробництва хліба "в явному вигляді" не існує. За словами директора департаменту регулювання ринків АПК Мінсільгоспу Володимира Волика, мова може йти тільки про "потенційний дефіцит".

"За даними Росстату і деяких експертів хлібопекарського ринку, незважаючи на зростаючі показники виробництва зерна, для виробництва хліба в наймасовішому сегменті використовується зерно поганої якості. А обсяг і динаміка хлібопекарських "покращувачів" і хлібних сумішей в РФ також є непрямим доказом зростання фальсифікату в галузі", - йдеться в матеріалах.