Штайнмайєр шукатиме діалогу з Росією та США

Новообраний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр має намір шукати діалогу з Росією та Сполученими Штатами

Про це він заявив у ефірі телеканалу німецького телебачення ZDF у неділю, 12 лютого, повідомляє Deutsche Welle.

Штайнмайєр зазначив, що нині формується "новий порядок міжнародних відносин", розвиваються нові відносини між Москвою і Вашингтоном, перебіг яких складно передбачити.

На запитання про те, чи має він намір, на відміну від свого попередника Йоахіма Ґаука здійснити візит до Росії, Штайнмайєр відповіді не дав, але сказав, що не можна відмовлятися від діалогу "навіть зі складними партнерами". Він також додав, що втручання у зовнішню політику не є його завданням. 

Одразу після оголошення результатів голосування делегатів Федеральних зборів у неділю російський президент Володимир Путін привітав Штайнмайєра з обранням і запросив здійснити візит до Росії. При цьому Путін наголосив, що зацікавлений у продовженні конструктивного діалогу з актуальних питань. 

Якщо в минулому "складні партнери з переговорів" Німеччини були переважно на Сході, то нині існують труднощі і в трансатлантичних відносинах, вважає Штайнмайєр. Зокрема, складних перемовин він очікує з новим главою Білого дому Дональдом Трампом.

Водночас новообраний президент Німеччини додав, що, на його думку, концепція зовнішньої політики нового американського уряду ще не зрозуміла. Штайнмайєр також повідомив, що здійснить свій перший візит на президентській посаді до Франції.

Раніше у неділю,12 лютого, делегати Федеральних зборів обрали Франка-Вальтера Штайнмайєра новим президентом ФРН. За його кандидатуру в першому турі віддав свої голоси 931 делегат. Штайнмайєр замінить на президентській посаді Йоахіма Ґаука, чий термін повноважень офіційно завершується 18 березня.