Футбол може спричинити недоумство, - вчені

Удари головою по футбольному м'ячу призводять до мозкових порушень, а з часом - до розвитку деменції (безумства)

Про це йдеться в дослідженні британських учених, опублікованому в Acta Neuropathologica, повідомляє ВВС.

Фахівці Університетського коледжу Лондона та Університету Кардіффа тривалий час вивчали п'ятьох колишніх професійних футболістів та одного любителя.

В середньому ці чоловіки грали в футбол протягом 26 років - і у всіх після 60 років почали проявлятися ознаки старечого недоумства.

Під час посмертного розтину медики виявили у чотирьох з них ознаки хронічної травматичної енцефалопатії, також відомої як "деменція боксерів".

"Коли ми розкрили їхній мозок, то побачили зміни, характерні для колишніх боксерів... Вперше вдалося показати, що травми голови, зазнані футболістами протягом їхньої кар'єри, певним чином пов'язані із розвитком деменції", - каже професор Г'ю Морріс з Університетського коледжу Лондона.

Автори дослідження особливо наголошують, що не аналізували ризики для здоров'я від удару головою по м'ячу у дітей.

Вони також помічають, що за ознаками деменції або хвороби Альцгеймера у гравців може стояти комбінація факторів, тому прямий зв'язок між частими пасами головою та захворюваннями нервової системи поки що встановити не можна.

Утім, раніше схожу залежність описали для боксерів та для гравців в американський футбол.

Футбольна асоціація Англії вже пообіцяла уважніше стежити за травмами спортсменів.

Як зазначають експерти, любителі пограти час від часу навряд чи потрапляють в групу ризику.

У США вже були прецеденти, коли погіршення роботи мозку у спортсменів в зрілому віці ставало предметом судових розглядів.

Так, в липні 2014 року Національна асоціація студентського спорту США оголосила про виплату $70 млн за позовом колишніх спортсменів. За словами представників організації, ці гроші підуть на вивчення довгострокових ефектів від струсу мозку.

У 2015 році близько 4,5 тисяч колишніх гравців подали позов до Національної футбольної ліги через травми голови, які вони отримали під час кар'єри.