Brexit: Шетландські острови можуть відділитися від Шотландії

Якщо Шотландія вирішить вийти зі складу Великої Британії після Brexit, Шетландські острови можуть відділитися від Шотландії

Про це повідомляє EurActiv.

Мешканці Шетланських островів дуже скептично ставляться до ідеї незалежності Шотландії та знову думають про те, що можливо їм буде краще стати незалежними від шотландців.

Як відзначає видання, віддалений архіпелаг, вже давно незалежний за своїм духом, географічно і культурно ближче до Скандинавії, ніж до Единбургу, і політично ближчий до Лондона і Брюсселя.

"Для нас ідеально було б стати британською заморською територією. Ми були б у складі Британії, так само як Фарерські є частиною Данії", – наголосив лідер руху за вихід Шетланських островів зі складу Шотландії.

Водночас націоналістичний уряд Шотландії прагне зберегти Шетландські острови, як дорогоцінний камінь в економічній короні незалежної Шотландії. Адже близько 60% запасів нафти в Європі і другий за величиною обсяг доведених запасів природного газу знаходиться у Шотландії, якраз в районі навколо Шетландських островів. Острови мають більші запаси риби, ніж порти Англії, Уельсу та Північної Ірландії разом узяті.