Керівники САП та НАБУ покривають корупціонерів, що наживаються на торгівлі вугіллям з ОРДЛО, - нардеп

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура відмовляються розслідувати випадки корупції, навіть якщо йдеться про співпрацю з "ДНР" і "ЛНР" та життя учасників АТО

Про це заявив нардеп Віталій Купрій під час брифінгу генпрокурора України Юрія Луценка.

Купрій відзначив, що сьогодні суспільство не так цікавить, що робив злочинний режим Януковича, а те, чому його продовжують грабувати топ-посадовці.

"Я завалений зверненнями, в яких співробітники прокуратури, вимушено видаючи себе за інших людей, розповідають у деталях, що, як і де грабується чиновниками", - заявив нардеп.

Однак, за його словами, і НАБУ, і САП його звернення щодо вчинення злочинів фактично ігнорують.

"Я недавно направив заяву в НАБУ щодо корупції першими особами ДК "Укроборонпром". Близько 280 млн грн розкрадається, це завдає шкоди обороноздатності нашої країни. Але нуль реакції", - відзначив нардеп.

Він також заявив, що повідомляв НАБУ про факти корупції у транспортній сфері, коли брати Дубневичі через транспортний комітет ВР отримують доступи до тендерів на "Укрзалізниці" і розкладають мільйони гривень.

"Що робить пан Ситник? Відкриває провадження, висуває підозри, пауза, а далі все продовжується знову за старою схемою", - стверджує Купрій.

Він зауважує, що НАБУ постійно ігнорує рішення суду.

"В мене є вже десь п'ять рішень суду Солом'янського району, які визнають незаконну бездіяльність детективів НАБУ, які покривають топ-корупціонерів", - відзначив нардеп.

Купрій стверджує, що наприкінці літа минулого року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик прийняв рішення закуповувати більше вугілля на непідконтрольних територіях, надавши преференції компанії "Донбасенерго", власниками якої є Олександр Янукович та Ринат Ахметов.

Водночас міністр ухвалив рішення не збільшувати виробництво електроенергії на АЕС.

"Це чисто корупційне, лобістське рішення, про що я написав у НАБУ. Там відкрили кримінальне провадження, а через кілька місяців протиправно закрили, не допитавши жодної сторони цього конфлікту", - стверджує Купрій.

Народний депутат підкреслює, що НАБУ ігнорує свої обов'язки, і жоден детектив бюро досі не покараний через бездіяльність.