Уявні перевезення і перевалка: Екс-член НКРЕКП пояснив, як вираховується ціна на вугілля

Ціну вугілля беруть середню за останні 12 місяців у Роттердамі додають до неї уявне транспортування морем і уявну перевалку в порту

Про це розповів енергетичний експерт, колишній член НКРЕКП Андрій Герус у програмі "Політклуб" Віталія Портникова в ефірі Еспресо.TV.

За його словами, у квітні минулого року придумали нову формулу, як рахувати ціну вугілля у наших тарифах.

"Ціну вугілля беруть середнє за останні 12 місяців в Роттердамі  додають туди транспортування морем уявне і уявну перевалку в порту (тому що насправді їх не має) і цю вартість вугілля сукупно рахують і закладають нам в тарифи. Це робиться, тому що в Роттердамі є індекс і таким чином виходить гарна ціна для тих, хто цю ціну отримує", - зазначив експерт.

Він відзначив, що це було зроблено для того, аби ми отримали незалежність від зони АТО у поставках вугілля. Після цього було підняття тарифів. І ця формула дала додаткові теплові генерації  - 10 млрд грн минулого року.

"Тобто ми профінансували цю незалежність і заплатили її в тарифах, але нинішня ситуація проявила те, що гроші з нас зібрали, але незалежності ми не отримали", - підкреслив Герус.