Польща проти поділу світу між ключовими гравцями за принципом "нової Ялти", - голова Бюро нацбезпеки

Голова Бюро Національної безпеки (БНБ) Польщі Павло Солох засуджує протиправну анексію Криму і виступає проти "нової Ялти" – поділу світу на сфери впливу між ключовими гравцями

Про це він заявив на зустрічі з українськими народними депутатами - членами депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, передає Еспресо.TV.

Павел Солох також поспішив запевнити українських парламентарів у підтримці прагнень України до ЄС та НАТО з боку Польщі.

Павел Солох відзначив високі результати українських реформ - зокрема реформи Збройних сил та Поліції. Водночас він констатував – Україна знаходиться на шляху ширших реформ, та змушена втілювати їх в умовах збройного конфлікту.

Попри це, на думку Павла Солоха, успіх реформ можливий – Україна неодмінно стане успішною державою і займе своє постійне місце у європейській системі. Президент Польщі та його Секретаріат підтримують зусилля України у цьому напрямку і готові до максимального сприяння.

Говорячи про безпеку, Павел Солох виразив зацікавленість у співпраці спецслужб України і Польщі а також кооперації в сфері військової освіти та медицини.

Серед успішних прикладів Голова БНБ назвав тренування українських солдатів спільно з Великою Британією та Сполученими Штатами на Яворівському полігоні а також участь українських, польських та литовських солдатів у навчаннях Анаконда 2016.

За словами Співголови депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща Оксани Юринець, спільна оборонна система України і Польщі значно підвищує ефективність країн у сфері захисту. Станом на сьогодні співпрацю вже можна розширювати через обмін досвідом – наприклад, у сфері навчань для цивільного населення або (Олег Осуховський, Свобода) – в роботі Космічних агенцій.

За словами Співголова Групи Миколи Княжицького, сьогодні Україна, як ніколи, потребує адвоката в Європі у вигляді Польщі.

"Позиція Нідерландів в питанні ратифікації угоди про асоціацію з Україною та затягування безвізу – реальні загрози українській європейській мрії, загартованій у полум’ї гасел Майдану. В України і Польщі сьогодні спільні проблеми і спільний ворог. І українці, і поляки з стурбованістю спостерігають за виборами в Європі та політикою нової адміністрації Білого Дому. Українці й поляки, за даними соціологів, завжди вважалися кращими друзями в Європі. Сьогодні це правда, як ніколи – кращих союзників нашим народам у сучасних геополітичних реаліях не знайти", - заявив він.

Нагадаємо, з 15 по 18 лютого у Варшаві перебуває офіційна делегація народних депутатів України - членів депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, яку очолюють народні депутати України Оксана Юринець (БПП) та Микола Княжицький (Народний Фронт).