Через заборону транзиту Росією Україна втратила $400 млн, – Кубів

Україна від продуктового, торгового та транзитного ембарго з Росією, що було введене у 2016 році, втратила близько $400 млн. Загальний збиток через розрив відносин складає приблизно $1 млрд

Про це повідомив в інтерв’ю УНІАН перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів.

"Росія не тільки призупинила договір про зону вільної торгівлі, який діяв з 2011 року, а й ввела продовольче ембарго на деяку продукцію з України, заборонила транзит української продукції до Республіки Казахстан і Киргизької Республіки. Прямі втрати експорту товарів до Казахстану і Киргизстану оцінюються в обсязі понад $ 400 млн", - зазначив Кубів.

Крім того, за словами віце-прем’єра, найбільші збитки Україна понесла у сфері експорту електричних машин, ядерних реакторів, котлів, продуктів неорганічної хімії, чорних металів.

Кубів повідомив також, Україна подала позов до СОТ на РФ щодо транзитного обмеження. Окрім того, Україна не втрачає робочого контакту з Казахстаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Таджикистаном, Киргизстаном. 

"Аж до 2020 року маємо виконати орієнтовний графік проведення спільних міжурядових комісій з питань співробітництва, активно беремо участь у міжнародних форумах і виставках, щоб продовжувати економічний і політичний діалог з цими країнами. З найближчих заходів - Міжнародна спеціалізована виставка "Експо-2017" в Астані",- повідомив голова МЕРТ.