Китай розробляє суперкомп’ютер нового покоління

Китайські спеціалісти почали розробляти суперкомп’ютер нового покоління, який буде в 10 разів швидше, ніж існуючі аналоги

Про це повідомляє China Daily.

В державному центрі суперкомп’ютерів у місті Тяньцзінь повідомили, що прототип комп’ютера буде готовий на початку 2018 року. Виробництво суперкомп’ютера Тяньхе-3 буде відбуватись виключно у Китаї. Він буде розміщений в Тяньцзіні і в повному обсязі запрацює у 2020 році.

"Новий суперкомп'ютер буде здатний робити квінтильйони обчислень в секунду. Тобто, принаймні, в 10 разів швидше, ніж поточний світовий лідер. Його обчислювальна потужність буде перебувати на наступному рівні, що затвердить Китай як світового лідера в області суперкомп'ютерів. Він допоможе нам вирішити деякі з найскладніших в світі наукових проблем з більшою швидкістю, точністю і в більшому обсязі ", - зазначили в центрі.

Суперкомп’ютер матиме можливість аналізувати розподіл смогу на національному рівні, а не на окремі райони, як це відбувається зараз. Також Тяньхе-3 може імітувати землетруси та спалахи епідемій.

Ще однією функцією нового комп’ютера буде аналіз послідовності генів та білкових структур в будь-яких масштабах та блискавичній швидкості. Це дозволить в майбутньому зробити  нові відкриття в медицині.

Лю Гуанмін, директор Національного центру суперкомп'ютерів у Тяньцзіні, зазначив, що Тяньхе-3 буде генерувати більше 10 млрд юанів ($1,49 млрд) економічної вигоди в рік.