Людина вирішує бути правшою чи лівшою, будучи ембріоном, - вчені

Вчені з Рурського університету в Німеччині висунули гіпотезу про те, що ліворукість і праворукість формуються завдяки спинному мозку, ще до появи його зв'язку з головним

Результати роботи були опубліковані в журналі eLife.

Спостереження за ембріонами в утробі виявило, що вже на 13-му тижні ембріони вважають за краще смоктати лівий або правий великий палець руки. Рухи рук відбуваються завдяки роботі моторної кори головного мозку, яка посилає сигнали спинному мозку.

Але на цьому етапі розвитку зв'язок між корою і спинним мозком ще не сформований. Це приводить вчених до думки, що перевага однієї з рук залежить не від головного мозку, а від спинного.

Крім того, дослідники спостерігали за експресією генів у п'яти плодів на 8-12-му тижні розвитку. Вони виявили різницю в кількості генів, які експресуються на праву і ліву частини спинного мозку. Ця різниця була помітна в тих областях, які відповідають за рухи рук і ніг.

Причиною такої асиметрії вчені називали вплив навколишнього середовища - на їхню думку, воно призводить до більшої активності тієї чи іншої сторони спинного мозку.