Дії Артеменка розслідують як державну зраду

Дії народного депутата Андрія Артеменка розслідують як державну зраду

Про це під час брифінгу повідомив генпрокурор Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"Сьогодні порушено кримінальне провадження, найближчим часом він буде викликаний до слідчого. В разі, якщо явиться, йому будуть задані принципові запитання. Головне з них буде стосуватися тої частини його опублікованого плану, де йдеться про те, що  пан Артеменко узгодив цей план із помічниками російського та американського президентів. Саме цей нюанс є найважливішим для слідства", - сказав Луценко.

За словами генпрокурора, у разі, якщо депутат не з'явиться,- то ГПУ підготує і подасть до Верховної Ради відповідні матеріали на дозвіл до притягнення кримінальної відповідальності за державну зраду.

Окрім того, енеральний прокурор Юрій Луценко з великою ймовірністю допускає, що ГПУ внесе звернення до Верховної Ради про зняття недоторканності із народного депутата Андрія Артеменка.

"Якщо він з'явиться і надасть покази, це ще не означає, що ми не внесемо подання. Із великою долею вірогідності, я думаю, що подання буде внесено. Бо слідство по цій статті не повинно залежати від хотіння чи нехотіння нардепа прийти до слідчого. Державна зрада це арештна стаття. Але ми хотіли б почути його пояснення", - сказав він. 

Окрім того, у своєму Facebook Юрій Луценко повідомив, що відомості про правопорушення внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 21 лютого.

Провадження відрито за ч.1 ст. 111 ККУ про державну зраду, а саме "перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України".

Такі дії караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.