Гройсман пропонує створити біржу електронних торгів вугіллям

Україна може створити систему електронних торгів вугіллям різних держав вже цієї осені

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє Еспресо.TV.

Відповідаючи на запитання очільника уряду, міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик зазначив, що наразі українські шахти, які видобувають вугілля газової групи на підконтрольних територіях, повинні продавати це вугілля державі за встановленою ціною 1730 гривень. Попри це, за його словами, лише 4 шахти вписуються у цю загальну ціну. Тим часом близько 18-20 шахт продають вугілля за більш високу ціну. Зокрема, на Бужанській шахті ціна собівартості становить 2800 гривень. 

"Тобто в Україні є сьогодні шахти, де собівартість видобутку 2800 гривень. В ціні газу, яка затверджена НКРЕКП, закладено 1730 гривень. І ви всі розумієте, що ті українські шахти, які добувають вугілля по 2800 грн, ми з бюджету напряму їм дотуємо цю різницю. А на "Роттердамі", за моєю інформацією, 2829 гривень сьогодні, а не 1730", - наголосив Гройсман.

Він зазначив, що Україні потрібно зменшувати залежність від антрацитового вугілля, понад те, варто створювати власну біржу вугілля. 

"Я вважаю, що це завдання міністерства та міністра - внести попозицію, накшталт, як працює ProZorro, щоб на осінь вже був створений майданчик електонних торгів вугіллям з ПАР, з українським, польським вугіллям, інших країн. Тоді буде зрозуміло по формуванню ціни", - підсумував Гройсман.