Хакери винайшли новий спосіб шпигувати за українськими VIP

Українські хакери навчилися записувати розмови чиновників і журналістів прямо з мікрофонів гаджетів

Міжнародна компанія в сфері безпеки CyberX виявила сліди проведення широкомасштабної операції зі кібершпіонажу в Україні, передає biz.liga.net.

Експерти назвали операцію BugDrop. Це шкідливе програмне забезпечення, яке може дистанційно записувати розмови в українських організаціях і компаніях за допомогою вмонтованих в ноутбуки та інші гаджети мікрофонів. 

"В Україні велика активність хакерських дій. Але ця операція виділяється за масштабом і кількості людських і матеріально-технічних ресурсів, необхідних для аналізу таких величезних обсягів даних", - розповідає технічний директор CyberX Нілл Гіллер.

CyberX встановив, що в рамках операції BugDrop, щонайменше 70 людей вже стали мішенню хакерів. За даними дослідження, зловмисники прагнуть заволодіти різного роду конфіденційною інформацією: аудіозаписами розмов, знімками екрану (скріншот), документами і паролями, збереженими в браузері.

Жертв інфікували за допомогою фішингових листів, які спонукали відкрити файл-приманку (документ Microsoft Word), що містить шкідливі макроси.

Більшість об'єктів атаки були розташовані в Україні, але є і об'єкти в Росії, а також в Саудівській Аравії та Австрії.

"Багато об'єктів стеження знаходяться в самопроголошених сепаратистських республіках Донецька і Луганська, які були класифіковані як терористичні організації з боку українського уряду", - йдеться в повідомленні CyberX.