"Укроборонпром" і "Мотор Січ" заявляють, що не торгують з Росією

Підприємства, які входять до складу державного концерну "Укроборонпром", не продають свою продукцію Росії

Про це заявили в концерні.

"Ми не ведемо торгівлю з країною-агресором, як це передбачено розпорядженням Кабміну від 2014 року. Концерн контролює, щоб жодна гайка не потрапила до ворога. Не виключено, що інші оборонні заводи, які не входять до складу "Укроборонпрому", продовжують співпрацювати з Росією в обхід законодавства України. Однак наші підприємства суворо дотримуються нормативних актів держави", – йдеться в заяві.

У концерні кажуть, що активно заміщують російські комплектуючі вітчизняними.

Виробник авіадвигунів ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) також спростовує звинувачення в постачаннях в 2016 році двигунів АІ-222 для російської військової авіатехніки в обхід заборони на військово-технічне співробітництво (ВТС) з РФ.

"Мотор Січ" працює в рамках законодавчого поля і не здійснює ВТС з РФ з моменту прийняття офіційного рішення влади про заборону на співпрацю. Поставки двигунів АІ-222 в РФ для УБС Як-130 припинені підприємством ще в червні 2014 року. Ні в 2015-му, ні в 2016-му, ні в 2017-му роках поставки АІ-222 в Росії також не здійснювалося", - повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на керівництво підприємства.

Як уточнив співрозмовник, в кінці 2014 ПАТ "Мотор Січ" укладено контракт на постачання АІ-222 в Китай.

Ймовірно, йдеться про постачання авіадвигунів для китайського навчально-бойового літака L-15, роботи над яким ведуться з початку 2000 року. Машина оснащена українськими двигунами АІ-222К-25Ф з форсажною камерою. Двигун розроблений запорізьким МКБ "Прогрес" ім. А. Г. Івченко. Одна з основних відмінностей цього літака від Як-130 - можливість долати надзвуковий бар'єр.