Янукович був готовий до кровопролиття ще з 2010 року, - Турчинов

Колишній президент України Віктор Янукович вперше продемонстрував свою готовність до кровопролиття задовго до подій на Євромайдані

Про це в інтерв'ю заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, повідомляє прес-центр Ради нацбезпеки та оборони.

Він зазначив, що ще з перших днів початку акцій протесту на Євромайдані стало зрозуміло, що ці події завершаться кровопролиттям. Втім, відповідаючи на запитання стосовно того, коли з'явилися перші ознаки того, що режим Януковича готовий пролити кров, Турчинов зауважив, що зрозумів це задовго до початку Революції Гідності.

"Я згадую 2010 рік, перший рік президентства Януковича. Ми традиційно зібралися на День Незалежності в парку Шевченка. Це була традиція українських патріотичних сил. Тоді ми всі опинилися в опозиції стосовно Януковича", - наголосив Турчинов.

Він пояснив, що того дня жодних радикальних дій не планувалися, офіційні представники влади повинні були просто пройти від пам'ятника Шевченку до Софії і там провести мітинг, а виступи мали чергуватися з патріотичними піснями.

"У цей день я вперше відчув себе в окупованому місті. Весь центр був перекритий міліцією і внутрішніми військами, металеві паркани, щити ... Вся Володимирська була заставлена ​​автозаками. Це була демонстрація сили, що все, ваш час закінчився, закінчилася ваша демократія, знайте своє місце. Ми змогли тоді пройти від парку метрів 300 і нам без пояснення причин перегородили дорогу. Почалася спровокована владою бійка, було багато постраждалих і затриманих", - розповів Турчинов.

Таким чином, за його словами, замість Дня Незалежності тоді отримали "день приниження", що продемонструвало те, що конституція і закони для режиму Януковича - це порожній звук.

"З перших днів свого перебування при владі вони намагалися нав'язати формулу: або співпрацюєш з режимом, або тебе знищать", - підсумував Турчинов.