Росія може передати Україні 16 політв’язнів, які знаходяться в Криму, - Петренко

Україна продовжує закриті дипломатичні перемовини щодо повернення українських політв'язнів з Росії

Є надія, що Росія передасть 12 чи 16 українських громадян, які знаходяться в тюрмах в окупованому Криму, заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє "Укрінформ".

"З позитивних новин: маю надію, що Росія виконає попередні домовленості й передасть першу частину українських громадян, які знаходяться в тюрмах в окупованому Криму. Мова йде про 12, можливо 16 людей. Але це буде перемога тільки тоді, коли вони перетнуть український кордон", - зауважив міністр.

Він також відзначив, що нині Міністерство юстиції проводить закриті дипломатичні перемовини, щоб повернути в Україну політв'язнів.

"За юридичними механізмами, на жаль, поки що Росія не передає наших співвітчизників, тому зараз ми докладаємо всіх зусиль. Не хочу зараз надавати якусь додаткову інформацію, щоб не зашкодити цьому процесу, але за кожного українця, який потрапив в таку ситуацію в РФ, держава бореться. Це є і Міністерство закордонних справ і дипломати, і Міністерство юстиції, правозахисники. Ми всіма способами, можливими і неможливими, робимо все, щоб їх повернути на територію України", - зазначив Петренко.

Він підкреслив, що ситуація з політв'язнями, які перебувають не на території Криму, а в Російській Федерації, складніша.