Піст допомагає лікувати діабет, - вчені

Вчені дійшли висновку, що дієта, яка імітує голодування, поліпшує роботу підшлункової залози, що в свою чергу допомогає контролювати рівень цукру в крові

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Cell.

Американські дослідники ставили експерименти на мишах і виявили, що під час спеціальної дієти у підшлунковій залозі формується особливий вид клітин - бета-клітини. Вони регулюють рівень цукру в крові та виробляють гормон інсулін, якщо рівень глюкози стає зависоким. 

Дієта полягає у тому, що протягом пя'ти днів треба вживати низькокалорійну їжу з низьким вмістом білків та вуглеводів, але високим рівнем ненасичених жирів. Потім впродовж 25 днів можна їсти все, що хочеться. 

Під час експериментів помітно поліпшився стан мишей з діабетом першого та другого типу.

"Ми дійшли висновку, що завдяки таким екстремальним станами - коли мишей змушують голодувати, а потім знову годують - клітини підшлункової залози перепрограмовуються, і частина органу, яка більше не функціонує, перебудовується", - повідомив доктор Вальтер Лонго з університету Південної Каліфорнії.

Експерименти з людськими тканинами діабету першого типу показали схожі результати. 

"З наукової точки зору, ці результати, можливо, ще важливіші, бо ми показали, що можна використовувати дієту, аби перепрограмувати клітини, і при цьому немає необхідності у будь-яких генетичних змінах", - сказав доктор Лонго.