СБУ розповіла, як російські спецслужби вербують українців-заробітчан

Контррозвідники Служби безпеки України викрили чергову спробу схилити громадянина України до конфіденційного співробітництва зі спецслужбами Росії

Про це повідомила в Facebook прес-служба Луганської обласної військово-цивільної адміністрації з посиланням на  Управління СБУ на Луганщині.

Співробітники СБУ встановили, що мешканець Луганщини з 2010 року офіційно працював на об’єктах будівництва Москви та Санкт-Петербургу. У 2016 році під час чергової поїздки до Росії під час проходження паспортного контролю російські прикордонники відвели його в окреме приміщення де з використанням психологічного тиску українця було допитано представником ФСБ.

Російського спецслужбовця цікавили місця розташування блокпостів та дислокація військових частин Збройних Сил України на Луганщині. Особливу увагу "гебіст" приділяв наявності в українця контактів із правоохоронними органами України. ФСБшник в ультимативній формі заявив, що для подальшого перебування на території Росії заробітчанин повинен співпрацювати з російською спецслужбою та надавати інформацію про дислокацію українських військових у зоні АТО, переміщення військової техніки тощо. 

Опинившись у безвихідній ситуації, громадянин України був змушений погодитися на конфіденційне співробітництво з представниками російської спецслужби. Чоловіку надали завдання та канали зв’язку з кураторами. У подальшому українець повідомив правоохоронцям про всі обставини спілкування з російською спецслужбою та заявив, що не збирався виконувати вказівки ФСБ.

У СБУ нагадали, що згідно з законодавством громадянин звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави чи організації не вчинив жодних дій і добровільно повідомив правоохоронцям про свій зв’язок та про отримане завдання.