Суд заборонив Фірташу розробку найбільшого титанового родовища у світі

Житомирський окружний адміністративний суд заборонив розробляти Фірташу найбільше у світі титанове родовище поблизу Коростеня у Житомирській області

Про це повідомляють "Наші гроші".

В жовтні 2013 року голова Коростенської ОДА дозволив ТОВ "Валки-Ільменіт" розробити детальний план територій земельних ділянок для гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища. Воно мало розташовуватись за межами населених пунктів Меленівської, Хотинівської, Стремигородської, Новаківської сільських рад Коростенського району.

Згодом замовник змінився з "Валки-Ільменіту" на голову Коростенської ОДА. І у 2015 році він затвердив своїм розпорядженням план територій.

Проте в кінці минулого року прокуратура звернулась до суду з вимогою скасувати це рішення, адже не було враховано план забудови району 1982 року, який забороняє змінювати цільове призначення сільгоспземлі.

Крім того, слухання по затвердженню плану пройшли також з порушенням. Замовник – Коростенська РДА мала провести слухання з чотирма сільрадами, але прийшла тільки одна.

Тому суд визнав незаконним і скасував розпорядення про затвердження детального плану території під розміщення ГЗК Стремигородського апатит-ільменітового родовища.

ТОВ "Вальки Ільменіт" зареєстроване на кіпрську компанію "Діаго ентерпрайзез лімітед" ("Diago enterprises limited") та ПАТ "Юкрейніан кемікал продактс", бенефіціаром фірми вказаний Дмитро Фірташ. Діяльність цієї компанії полягає у видобутку і збагаченню титановмістних руд. Підприємство володіє спецдозволом на видобуток апатит-ільменітових руд Стремигородського родовища до 2032 року. Це родовище із прогнозними запасами 1,2 млрд тон руди є одним з найбільших у світі.