У Росії оштрафували Uber за обман клієнтів

Роспотребнадзор оштрафував компанію Uber у Москві на 100 тисяч російських рублів (приблизно 47 тис.грн) за введення споживачів в оману диспетчерською службою з питань якості і безпеки послуги з перевезення

Про це повідомило столичне управління відомства, передає Прайм.

Роспотребнадзор повідомив, що компанія приймає заявки користувачів на послуги з перевезення та формує базу заявок за допомогою мобільного додатку і сайту Uber. Доступ до бази перевізника мають водії, які і надають послуги споживачам.

"Таким чином, Товариство вводить в оману споживачів щодо якості і безпеки послуги з перевезення. До споживача не доводиться інформація про ліцензії та проходження медичного огляду водіїв таксі, а також щодо споживчих властивостей послуги з перевезення, а саме про виконавця послуги", - повідомляє Роспотребнадзор.

За інформацією відомства, користувач не отримує відомостей про виконавця послуги, через що у нього складається враження, що йому послугу "надає компанія Uber, так як споживач звернувся саме до Uber за наданням послуги з перевезення".

Крім цього, при реєстрації на сайті Uber користувач може створити акаунт, не ознайомившись з умовами та політикою конфіденційності ресурсу. У розділі для користувачів, також як і в анотації до мобільного додатку, зазначено, що запис створюється при використанні кредитної картки або платіжної системи PayPal, звідки потім списується плата за послуги перевезення автоматично. Після поїздки на e-mail користувача приходить квитанція, де також немає інформації про виконавця послуги з перевезення, зазначає відомство.

"За введення споживачів в оману управління Роспотребнадзору по м. Москві привернуло ТОВ УберТекнолоджи до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 14.7 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення (КоАП РФ) у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 100 000 рублів", - йдеться в повідомленні.

Не погодившись з цією постановою УберТекнолоджи звернулося в Арбітражний суд міста Москви з вимогою про визнання його незаконним. Суд 1 вересня 2016 року відмовив у задоволенні вимог. Тоді УберТекнолоджи оскаржило це рішення в апеляційній і касаційній судових інстанціях.

"Дев'ятий арбітражний апеляційний суд 26 жовтня 2016 року, а в подальшому і Арбітражний суд Московського округу від 14 лютого 2017 року залишили без зміни рішення Арбітражного суду міста Москви від 01 вересня 2016 року, а скарги ТОВ УберТекнолоджи – без задоволення", - інформує Роспотребнадзор.