Нова оптична головоломка: якого кольору полуниця

Професор психології університету Рітсумейкан Акійосі Кітаока опублікував оптичну ілюзію з полуницею

Для спостерігача полуниця, здається червоною. Але насправді на фотографії немає червоних пікселів.

Фотографія з полуницею з'явилася рівно через два роки після сукні, яка одним людям здавалася біло-золотою, а іншим - чорно-синьою. В основі таких ілюзій лежить одна і та сама властивість мозку.

Справа в тому, що умови освітлення сильно спотворюють колірну гамму об'єкту, на яку ми дивимося. Однак наш мозок навчився "компенсувати" ці спотворення, тому ми бачимо полуницю червоною при будь-яких умовах. Це ж відбувається на фотографії Кітаока - мозок "скорегував" колір, прибравши блакитні відтінки.

На фотографії з сукнею не було зрозуміло, при якому освітленні вона була зроблена, тому різні люди "коректували" кольори по-різному. У випадку з полуницею нам сильно допомагає її наявність в кадрі - ми знаємо, що полуниця червона.

"Ваш мозок говорить: "Джерело світла, під яким я дивлюся на цю полуницю, містить синій компонент, так що я збираюся автоматично відняти його з кожного пікселя". А коли ви берете сірі пікселі і вичитаєте з них синю складову, у вас залишається червоний колір",  - говорить вчений.