Україна в односторонньому порядку "відкрила небо" для ЄС

Україна в односторонньому порядку почала виконувати договір про спільний авіаційний простір (так зване "відкрите небо") з ЄС

Про це повідомляє заступник міністра інфраструктури з питань євроінтеграції Віктор Довгань, передає "Євпропейська правда".

"Неофіційно в ЄС визнають, що їм соромно за цю колізію. Договір був парафований в 2009 році, але до цих пір не набув чинності. Ми шукаємо шляхи для розблокування цієї ситуації, проте одночасно нами прийнято політичне рішення – Україна  в односторонньому порядку починає виконувати договір про відкрите небо", - повідомив Довгань.

Крім того, за його словами, Україна виконує всі вимоги ЄС щодо "відкритого неба" та готується до відкриття нашого авіаринку.

"Після цього ми надсилаємо листи до країн ЄС з простим запитанням: відповідно до угоди ми відкриваємо свій авіаринок – друзі, ви з нами чи ні? Ми розуміємо, що не всі країни ЄС підуть на це, але це певний політичний метод тиску для вирішення ситуації", - сказав Довгань.

Питання угоди було заблокованим з 2013 року через суперечку між Великою Британією та Іспанію щодо статусу аеропорту Гібралтару.

Укладання угоди відкриє доступ до дешевших авіаліній на українському ринку.