Інфляція в Україні прискорилася до 12,6% у січні

У січні 2017 року інфляція прискорилася до 12,6%, що пов'язують із збільшенням виробничих витрат

Про це повідомляє прес-центр Національного банку України.

Таким чином, у відомстві пояснюють, що виробничі витрати здійснювалися через виплату заробітної плати. Також інфляція була обумовлена зростанням сировинних цін на світових ринках, у тому числі на нафту та продукти харчування. Послаблення курсу гривні наприкінці 2016 року та у січні 2017 року також далося взнаки. 

Тим часом інфляція у річному вимірі продовжила очікувано прискорюватися й у лютому цього року. 

"Підвищення цін на товари українського експорту на світових ринках разом із поступовим зростанням пропозиції валюти від експорту сприяли стабілізації ситуації на валютному ринку в другій половині лютого. Більш того, якщо в січні Національний банк переважно продавав валюту для згладжування надмірних коливань курсу гривні, то у лютому він компенсував ці січневі витрати. В результаті, чиста купівля іноземної валюти Національним банком з початку року була додатною", - пояснили у НБУ.

Нацбанк також прогнозує, що впродовж перших трьох кварталів інфляція все ж залишатиметься високою у річному вимірі. Це обумовлено дією ефекту бази порівняння. Втім, вже у четвертому кварталі цього року вона повернеться до однознакового рівня.