Українським науковцям збільшили фінансування на 40%

У 2017 році фінансування наукових досліджень і розробок наукових установ збільшилося майже на 40% - з 366,6 до 507,4 мільйона гривень

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки України.

"Зараз фінансування наукових досліджень і розробок у ВНЗ відбувається за прозорим конкурсним відбором, що дозволяє вибирати кращі проекти і кращі команди, які здатні їх реалізувати. У минулому році в конкурсі взяли участь 132 навчальні заклади, які подали 834 проекти. З них експертами були відібрані 511, які будуть профінансовані у цьому році", - розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Міністр зазначила, що в 2016 році стартував конкурс для молодих науковців, де їм надали можливість самостійно здійснювати наукові дослідження та розробки. В рамках конкурсу було відібрано 79 молодіжних проектів. У 2017 році їх фінансування складе 28,4 мільйонів гривень. У квітні буде оголошено новий конкурс, на який вже закладено 10 мільйонів гривень.

Того ж року вищі навчальні заклади, що належать до сфери управління МОН, отримали 4526 охоронних документів, продали 55 ліцензій, видали 1851 монографію, опублікували 8206 статей, отримали понад 144 тисяч цитувань у міжнародних базах та підготували понад 100 тисяч публікацій у фахових виданнях.

Гриневич також звернула увагу на той факт, що в українському суспільстві дуже мало знають про наукову роботу вітчизняних вишів. На її думку, необхідно проводити більше публічних заходів, де можна було б у доступній та цікавій формі розповідати про важливі розробки університетів, багато з яких йдуть в ногу зі світовими трендами.